Allergialääkkeen aika on nyt!

Tietäjät tietää, että nyt on viimeistään aika alkaa käyttää allergialääkkeitä! Lepän siitepölyä jo Suomen lounaisosissa. Allergialääkkeiden paras teho tulee usein vasta muutaman viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Ne ketkä eivät tiedä, niin yllä oleva väite herättää varmasti ihmetystä. Siitepölyä kulkeutuu Suomeen tuulten mukana esimerkiksi Ruotsista ja muualta Euroopasta. Tuulten mukana kulkeutuva siitepöly aiheuttaa herkimmille oireita, jotka voivat tosiaan alkaa jo maaliskuussa. Alla tämän hetkinen tilanne maaliskuussa www.norkko.fi -sivustolta.

Allerginen reaktio on hyvin yksikertaistetusti sanottuna oman kehon puolustusreaktio vieraita hiukkasia vastaan. Siitepölyhiukkasen tulessa iholle tai esimerkiksi nenän limakalvolle elimistö puolustautuu sitä vastaan. Puolustusreaktiossa verisuonet kyseisellä alueella laajentuvat jolloin nestettä pääsee kudoksiin ja syntyy turvotusta sekä hyvin usein kutinaa. Yleisimpiä oireita ovat nokkosihottuma, allerginen silmätulehdus ja allerginen nuha. 

Mitä allergialääkkeitä on ja mikä allergialääke sopii?

Allergialääkkeita on monenlaisia. Ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä voi olla myös yhteisvaikutuksia säännöllisesti käytettävien lääkkeiden kanssa. Lääkehoidon kokonaisarvioinnilla voidaan selvittää sopiva allergialääke. Myös allergialääkkeen täytyy olla turvallinen, tehokas ja taloudellinen käyttää. Allergialääkkeiden tarkoituksena on vähentään allergiaoireita. Vaihtoehtoja allergialääkkeiksi ovat esimerkiksi:

  • suun kautta otettavat allergialääkkeet,
  • paikallisesti vaikuttavat nenäsuihkeet sekä silmätippoja ja
  • tarpeeksi aikaisessa vaiheessa aloitettu siedätyshoito.

Suun kautta otettavat allergialääkkeet auttavat silmä-, nenä- ja iho-oireisiin. Yleisesti käytetty setiritsiini on tehokas, mutta voi väsyttää ja esimerkiksi kuivattaa suuta. Lapsille, yli 2-vuotiaille, on olemassa suun kautta annettavia liuoksia. Iäkkäillä setiritsiinin annos pitää lähes aina puolittaa munuaisten vajaatoiminnasta johtuen. Iäkkäille turvallisempi vaihtoehto suun kautta otettavista antihistamiineista olisi ebastiini. Feksofenadiini ei läpäise veriaivoestettä, joten sen väsyttävä vaikutus on huomattavasti muita tällä hetkellä markkinoilla olevia lääkevalmisteita vähäisempi. Feksofenadiini tulee ottaa tyhjään vatsaan eli vähintään kaksi tuntia ennen tai jälkeen ruokailun.

Paikallisesti annosteltavat nenäsuihkeet ja silmätipat vaikuttavat nimensä mukaisesti vain paikallisesti. Valitse paikallisesti käytettävä allergialääke, jos sinulla oireita vain yhdessä paikassa. Antihistamiinia sisältävät silmätipat ovat tehokkaimpia omassa ryhmässään ja useat valmisteista soveltuvat yli 3-vuotiaille. Silmään tiputettavat antihistamiinitipat voivat haittavaikutuksena aiheuttaa esimerkiksi väsymystä tai suun kuivuutta. Silmätippapulloissa on lisättynä säilytysainetta, mikä voi aiheuttaa lievää kirvelyä. Useasta valmisteesta on kuitenkin saatavilla myös kerta-käyttöisiä pipettejä, jotka eivät sisällä säilytysainetta. Pullossa olevat lääkeainetta sisältävät silmätipat säilyvät enintään 28 vuorokautta avaamisesta.

Nenäsuihkeista yleisimmin on käytössä kortisonia sisältäviä valmisteita. Valmisteet ovat turvallisia käyttää pidempiäkin jaksoja, koska niiden vaikutus on pääasiallisesti paikallinen. Esimerkiksi mometasonia tai beklometasonia sisältävistä nenäsuihkeista alle 1% imeytyy verenkiertoon. Ilman reseptiä apteekista ostettavat kortisonisuihkeet on tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Haittavaikutuksena kortisonisuihkeet voivat kuivattaa nenänlimakalvoja. Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet tulee ravistaa aina ennen käyttöään ja valmisteiden säilyvyys on usein vain muutama kuukausi käyttöönotosta.

Mitä allergialääkkeitä suosittelisin:

  • Suun kautta otettavista allergialääkkeistä feksofenadiini, esim. Telfast (näyttöä tehosta ja ei läpäise veriaivoestettä)
  • Nenäsuihkeista valitsisin mometasonia sisältävän suihkeen, esim. Mommox (näyttöä tehosta ja ei imeydy verenkiertoon)
  • Silmätipoista ottaisin ketotifeenia sisältävät tipat, esim. Zaditen (antihistamiini silmätippa ja kerta-annos pipeteissä)

Lääkkeen valintaan vaikuttavat oireet

Eri tavalla annosteltavien allergialääkkeiden yhteiskäyttö on perusteltua, jos oireita ei saa hallintaan yhdellä allergialääkkeellä. Jos allergiaoireita on esimerkiksi silmissä, nenässä ja iholla, niin ensisijaisesti kannattaa kokeilla suun kautta otettavaa antihistamiinitablettia. Suun kautta annosteltava antihistamiinitabletti vaikuttaa systeemisesti kaikkiin allergiaoireisiin. Jos oireita on pelkästään nenässä, niin ensisijainen allergialääke on nenäsuihke. Jos yksi lääke ei riitä, niin tarvittaessa voi esimerkiksi käyttää suun kautta otettavaa antihistamiinia, kortisonia sisältävää nenäsuihketta ja silmätippaa.

Siedätyshoito on aina lääkärin määräämä ja myös lääkärin valvonnassa aloitettava hoitomuoto mahdollisten vakavien allergisten reaktioiden takia. Valmisteita on saatavilla suun kautta annosteltavina tabletteina sekä pistoksina. Ennen siedätyshoidon aloitusta tulee varmistaa allergisen reaktion aiheuttaja. Joissain tapauksissa hoito voitaisi aloittaa jo 3-vuoden iässä, mutta yleisemmin siedätyshoito aloitetaan vähintään 5-vuotialle.

Ilman reseptiä saatavat kortisonitabletit ensiapuna!

Kortisonitabletit, joita saa apteekista ilman reseptiä, hidastavat nesteen kertymistä kudoksiin ja voivat olla hyödyksi voimakkaissa allergisissa reaktioissa. Voimakkaissa allergisissa reaktioissa joissa nestettä kertyy kaulan alueelle on hyvä hakeutua ensiapuun. Kortisonitabletit soveltuvat ensiapuna kaiken ikäisille. Pienillä lapsilla tabletit tulee murskata, jotta tabletti ei jää lapsen nieluun kiinni. Sama kannattaa tehdä tilanteissa joissa turvotusta on tullut kaulan alueelle.

Lääkkeettömät toimet tukevat lääkehoitoa!

Koska allergia on elimistön puolustusreaktio, niin pystyessämme välttämään sen aiheuttajaa, emme saa allergiaoireita. Täydellinen välttäminen on hankalaa, mutta seuraavilla ohjeilla voit välttyä hankalilmmilta oireilta. Vinkkejä on esimerkiksi ikkunoiden pitäminen suljettuna ja pyykkien kuivaaminen sisätiloissa. Myös altistumisaika ja allergiaa aiheuttavien siitepölyhiukkasten määrä vaikuttavat oireisiin. Käsien säännöllinen pesu ja esimerkiksi huuhtelevat, lääkkeettömät, nenäsuihkeet voivat lievittää oireita. Huuhtelulla ja puhdistuksella voi myös parantaa varsinaisen allergialääkkeen tehoa, käyttämällä niitä ennen lääkeainetta sisältävää valmistetta. Kostuttavat silmätipat toimivat samalla tavalla poistaen allergiaa aiheuttavia hiukkasia silmästä.

Muistilista

  1. varmista allergialääkkeen sopivuus apteekissa tai lääkäriltäsi
  2. aloita allergialääkkeen käyttö riittävän ajoissa
  3. käytä allergialääkettä riittävän pitkään
  4. muista lääkkeettömät tukitoimet